Arbitrage

Elk seizoen staan er weer veel spannende wedstrijden op het programma. Al die wedstrijden moeten ook gefloten worden en daarvoor werken we met veel vrijwilligers. Een goede scheids draagt bij aan een leuke wedstrijd. De arbitragecommissie maakt de scheidsrechter planning, leiden scheidsrechters op en begeleiden de scheidsrechters in het veld.

Scheidsrechterskaart kwijt?


Als Upward zetten we in op scheidsrechters die goed, zeker en onpartijdig fluiten.

Hiervoor zijn de volgende onderdelen van belang:

  • spelregels, de bijbehorende gebaren en fluitregels kennen
  • een vriendelijke en overtuigende indruk maken naar de spelers, de coaches en de mensen langs de lijn
  • op tijd aanwezig zijn en duidelijke kleding als scheidsrechters


Gezonde wedstrijdspanning

Een goede scheidsrechter is niemand meteen. Voor iedere scheidsrechter geldt: ooit heeft hij of zij ook zijn eerste wedstrijd gefloten. Dus lijkt het je leuk wedstrijden van andere teams te begeleiden? Mail of bel ons of spreek ons even aan. We helpen je graag goed, zeker en onpartijdig wedstrijden te fluiten.


Hoe werkt het?

We kennen verschillende scheidsrechter niveaus.


  1. Clubscheidsrechter (CS): Dit zijn scheidsrechters voor alle breedteteams, iedereen mag en kan een CS worden. Dit doe je door een online cursus te volgen. Een CS kaart halen is niet moeilijk en is voor iedereen die de regels wilt kennen, of je nu ouder bent, senior speler, of jeugdspeler. Het CS examen is verplicht voor alle tweede jaars O14 spelers (‘C-lijn’). Dit bieden we twee keer per jaar aan. Je ontvangt hiervoor automatisch een uitnodiging. Kan je niet wachten? Stuur ons een mail naar arbitrage@upward.nl om je aan te melden.
  2. Upward Referee Academy (URA): Heb je een CS-certificaat en je wilt meer gaan fluiten, dan kan je de URA opleiding doen. Deze opleiding bestaat uit twee cursusavonden, waarin vooral houding, situaties, looplijnen en omgangsvormen worden behandeld. Vervolgens is er een cursus middag, waar je een topwedstrijd (heren of dames1) gaat bekijken met je docent. Je kijkt dan hoe bondsscheidsrechters lopen, bewegen, fluiten en communiceren. De URA opleiding rond je af door wedstrijden twee fluiten met begeleiding. Deze begeleiders geven tips en beoordelen je niveau aan het einde van de opleiding. Als je ‘URA’ scheidsrechter bent, word je ingedeeld op selectiewedstrijden die bij je niveau passen. Dit is afhankelijk van je leeftijd en hoe veel je al gefloten hebt. Je krijgt ook een vergoeding van € 7,50,- per wedstrijd die je als URA fluit. Stuur een mail naar arbitrage@upward.nl als je aan de URA-opleiding wilt doen.
  3. Clubscheidsrechter+ (CS+): CS+ is voor de beste URA-scheidsrechters. Een CS+ scheidsrechter moet een bondsscheidsrechter kunnen vervangen en fluit de hoogste teams. Na de opleiding ontvang je ook een CS+ scheidsrechtershirt en hoor je tot de beste scheidsrechters van Upward. Deze cursus volg je vanuit de KNHB. Wederom is dit een onlinecursus met een afsluitende toets. Vanuit Upward is er een CS+ begeleider die de praktijk met de CS+-ers oppakt. 
  4. Bondsscheidsrechter: Als hoogste niveau kan je bondsscheidsrechter worden. Dit zijn de scheidsrechters die de top en subtop competities fluiten. Deze opleiding wordt door de KNHB aangeboden. Zij plannen je dan ook in, dat kan door heel Nederland zijn.


Twee keer per jaar een scheidsrechteravond

Als arbitragecommissie willen we ook twee avonden per jaar een scheidsrechteravond houden. Voorbeelden uit de praktijk, tips en tops en gezelligheid. Houd de agenda in de gaten wanneer dit is.


Wij staan altijd voor je klaar

Wil je een keer extra begeleiding? Gebeurt er iets tijdens een wedstrijd wat je lastig vindt? Dan helpen we je daar natuurlijk bij. Ook is de teammanager en coach van het Upward-team er voor jou om hulp te vragen tijdens een wedstrijd. Bijvoorbeeld als er iets gebeurt wat niet gepast is, zoals commentaar of ander onfatsoen gedrag door ouders of spelende partijen).


Niet fluiten, wel jonge scheidsrechters begeleiden?

Wil je geen wedstrijden fluiten, maar je wel jonge, onervaren scheidsrechters begeleiden? We zijn altijd op zoek naar commissie leden voor planning, begeleiding, opleiden, communicatie en administratie.


Hockey is een sport en daar hoort emotie bij

Het kan echter zijn dat je zelf één of meer keer iets meemaakt, dat je op het vlak van Sportiviteit & Respect echt niet in de haak vindt. Kan je het voorval niet zelf of met medespeler of coach oplossen, stuur dan een mail naar arbitrage@upward.nl.

Tips voor de beginnende scheidsrechter

  • Stel je voor de wedstrijd voor aan de coaches van beide teams.
  • Fluit je met een volwassene? Laat die dan aan de kant van de dug-outs en de supporters staan en ga zelf aan de overkant fluiten. Zo voorkom je dat je afgeleid wordt door opmerkingen langs de kant.
  • Fouten maken is niet erg, laat je beslissingen wel duidelijk zijn. Fluit hard en geef duidelijke aanwijzingen.
  • Spreek te fanatieke teambegeleiders/toeschouwers/ouders aan op hun gedrag, bijv. dat ze stoppen met commentaar te leveren op jouw beslissingen. Als het toch doorgaat, vraag dan hulp van de andere scheidsrechter of aan de Upward coach.
  • Wil je begeleiding bij het fluiten? Geef dit dan minstens een week voor de wedstrijd door aan arbitrage@upward.nl. De arbitragecommissie vraagt een ervaren scheidsrechter om toe te kijken bij de wedstrijd, bespreekt achteraf de wedstrijd met je en geeft tips.


Alle officiële regels, signalen en nog veel meer kan je hier vinden.