Kaarten en boetes

Kaarten en boetes

(Upward Kaarten en Boetes 220615 v1)

Kaart gekregen…

Een groene, gele of rode kaart gekregen? Dat heeft consequenties. In dit document staat wat je als speler –of als coach- moet weten. Dit document gaat uit van de positie van de speler, maar geldt ook voor coaches die een kaart krijgen. Ook op andere gronden kan door Upward een straf of een boete worden opgelegd.


Groene kaart

Een groene kaart is een waarschuwing van de scheidsrechter met een verplichte tijdstraf van twee minuten. Tijd om jezelf even af te vragen wat je verkeerd hebt gedaan of om je emoties op orde te krijgen. Maak gebruik van die tijd! Aan een groene kaart zitten verder geen consequenties. De groene kaart wordt door de scheidsrechter niet ingevoerd op het wedstrijdformulier en komt niet terecht bij de KNHB. Heb je in één wedstrijd echter twee groene kaarten gehad, dan is dat hetzelfde als één gele kaart. Dan gelden dus de regels van de gele kaart.

Gele kaart

Je kan een gele kaart hebben gekregen om drie redenen:

  • je hebt je verbaal misdragen,
  • je hebt een opzettelijke fysieke overtreding gepleegd, of
  • je hebt iets gedaan dat niet valt onder de eerste twee.


Aan een gele kaart zitten consequenties vast. Naast een tijdsstraf van 5 of 10 minuten krijgt de club bericht van je gele kaart.


Boetes gele kaart

Voor een gele kaart moet Upward aan de KNHB EUR 15,00 betalen als bijdrage administratiekosten. Deze boete wordt aan jou doorberekend.


Voor de derde kaart schorst de KNHB je automatisch voor de duur van één wedstrijd. Die schorsing gaat per direct in! De schorsing door de KNHB wordt één op één overgenomen door Upward, geschorst door de KNHB betekent dus ook door Upward geschorst. De KNHB brengt Upward weer administratiekosten in rekening die worden doorberekent. Heb je twee gele kaarten gekregen tijdens dezelfde wedstrijd? Dan behandelt de scheidsrechter dat als rood: je bent definitief verwijderd.


Voor de vierde gele kaart: zie eerste kaart. De bijdrage in de administratiekosten wordt doorbelast.


Voor de vijfde en volgende gele kaarten: Speelverbod voor de eerstvolgende 2 door de hockeybond uitgeschreven wedstrijden. De bijdrage in de administratiekosten wordt doorbelast.


Rode kaart

Heb je een rode kaart gekregen dan verwachten we van jou én van je coach dat de eigen ervaringen op papier worden gezet en aan S&R worden gezonden (senr@upward.nl). Dat moet uiterlijk zondagavond na de wedstrijd zijn gebeurd. Als je van mening bent dat de kaart ten onrechte gegeven is, kun je jouw versie van wat er is gebeurd aan de KNHB sturen (tucht@knhb.nl). Dit moet uiterlijk op dinsdag 12:00 door de KNHB ontvangen zijn als je een mondelinge behandeling wenst en anders voor donderdag 10:00 uur.


De Tuchtcommissie van de KNHB besluit op de donderdag na de kaart over de op te leggen sanctie. Een eventuele toelichting van de speler en de coach zal worden meegewogen door de Tuchtcommissie. Zónder deze toelichting is men afhankelijk van wat er door de scheidsrechters is gerapporteerd. Een speler wordt eigenlijk altijd geschorst als er geen eigen versie tegenover staat. De KNHB informeert jou en de club per mail over haar beslissing.


Boete rode kaart

Bij een rode kaart krijgt Upward een boete EUR 50,00. Upward brengt dit bedrag bij jou in rekening.


Formulier wangedrag

In uitzonderlijke gevallen vult de scheidsrechter een formulier wangedrag in om gedragingen aan de orde te stellen die zich voor of na de wedstrijd hebben voorgedaan. Dit is een ernstige zaak en wordt behandeld als zijnde een rode kaart door zowel Upward als de KNHB.


De schorsing

Ben je geschorst door Upward of de KNHB dan mag je niet spelen. ‘Vergeet’ je dat je geschorst bent of dacht je dat de schorsing nog niet gold, dan wordt dat gezien als een zware overtreding die kan leiden tot geldboetes, punten in mindering bij het team, nieuwe schorsingen etc. Laat het NOOIT zover komen!


Wanneer gaat de schorsing in?

De schorsing van de Tuchtcommissie van de KNHB gaat in als de uitspraak definitief is geworden. Na de uitspraak kan je binnen vijf werkdagen in beroep gaan. Ga je niet in beroep, dan geldt de schorsing dus vanaf vijf werkdagen ná de beslissing om je te schorsen.


Beroep

Je kunt tegen de beslissing van de KNHB in beroep gaan. Volg daarvoor de instructies in de mail van de KNHB. Je kan dan een mondelinge toelichting geven op het hoofdkantoor van de KNHB. Ook de club kan tegen de beslissing van de KNHB in beroep gaan. In uitzonderingsgevallen doet Upward dat ook daadwerkelijk.


In beroep gaan betekent dat de uitspraak nog niet definitief is. Gedurende het beroep is de schorsing door de KNHB uitgesteld. Dat betekent dat je in het eerste weekend na de rode kaart nog wel kunt hockeyen, maar vanaf het tweede weekend niet meer. Hier zijn echter uitzonderingen op rondom beslissingswedstrijden.


Na de schorsing

Nadat een door de KNHB opgelegde schorsing door de speler ‘is uitgezeten’ moet de club dit aan de KNHB melden. Het is de verantwoordelijkheid van de speler of de coach dit te melden aan S&R. Wij melden dit vervolgens door aan de KNHB. Doe we dit niet dan kan dit leiden tot grote misverstanden en nieuwe schorsingen!


Overige sancties

Onsportief gedrag kan Upward, jouw medespelers, bezoekende spelers en andere leden ook op andere manieren benadelen. Daarvoor kan Upward je een boete opleggen of een andere sanctie, zoals bijvoorbeeld een schorsing of een taak.


Zaalcompetitie

In de zaalcompetitie zijn de regels iets anders: daar krijgt de club al een boete bij de eerste gele kaart en elke volgende kaart. Vanaf de tweede kaart is er al sprake van een automatische schorsing door de KNHB en kun je door S&R worden uitgenodigd voor een gesprek.


Verplicht melden door speler en coach

Alle spelers en coaches moeten zelf bijhouden hoeveel kaarten zij hebben ontvangen en wanneer je dus bent geschorst. Het niet ontvangen van een mail van de KNHB of van Upward is géén excuus! Het niet tijdig aanleveren van een eigen verklaring en/of het niet melden van derde gele kaarten of rode kaarten is een grond om een aanvullende sanctie op te leggen.


Commissie Sportiviteit & Respect

S&R heeft als doel het naleven van de gedragsregels binnen Upward te bevorderen. S&R heeft daarom de mogelijkheid en de bevoegdheid gekregen van het bestuur om zelf op signalen van onsportief gedrag te handelen en sancties op te leggen.


S&R is bereikbaar op senr@upward.nl


NB: het Tuchtreglement van de KNHB is leidend:


Verder zijn de reglementen en gedragscodes van Upward bepalend, indien daarin van deze uitleg wordt afgeweken.